Hvem er LilleHans?

»LilleHans« en titlen på en bog der handler om en person der blev kaldt »LilleHans« bogen udkom på tryk i 1991. Bogen er en blanding af en Biografi af hovedpersonen og forskellige erindringer fra personer med kendskab til »LilleHans«, og dokumenter fra de offenlige myndigheder som er blevet en dokumentar. (Dokumentaren er en af de mest prestigefyldte journalistiske genrer.) Personen »LilleHans« er Hans Smeltvig Hansen (min morfar) som blev landskendt som 11 årig, da han arbejde som tjenestedreng på en gård i Kølkær, hvor han blev groft mishandlet af hans arbejdsgiver (hans husbond).

Hvordan opstod sagen?

Sagen blev landskendt, da sagen var aldelles grov selv for datidenes normer, hvor en lusing eller slag med et bælte var set som en del at éns opvækst. Det var en så grov sag om børnemishandling at den kom for landsretten i 1930. Sagen startede fredag morgen den 24. oktober 1930, altså 6 månder før sagen kom for landsretten. En lokal bilist fra Herning samlede den lille stakkel (»LilleHans«) op fra vejsiden og kørte Hans til det man kaldte førstelæreren med andre ord rektoren på den skole, hvor Hans gik. Rektor. Johs Rolsted, hjalp Hans. Lokal bilisten og Rolsted underrettede formanden for skolekommissionen, som også var pastor i sognet.

Hvorfor udbrede budskabet?

Jeg skriver bogen ind som en E-bog, fordi budskabet om børnemishandling i bogen er vigtig selv den dag i dag, og da bogen kun er lavet i ca. 500 stk. Forlaget er lukket, og da forfatteren af bogen »LilleHans« fra 1991, Mogens Bendixsen, ikke er i bland os mere, så har jeg i samarbejde med Mogens Bendixsen´s efterkommere skrevet den som E-bog og lavet en hjemmeside kun for »LilleHans« og historien om den. Men for at tage Mogens Bendixsen egne ord.

”Hvorfor drage en gammel politi- og retssag frem? Nogle vil måske endda mene: ribbe op i den. Forklaringen kan være, at nogle sager har en tilbøjelighed til at leve så længe i erindringen - og det drejer sig ikke mindst om sager, hvor børn har været hovedpersoner - at der danner sig myter. Hvad var det egentlig, det hele gik ud på?”

Hvorfor en E-bog?

Bogen »LilleHans« er udgivet i 500 tryk i 1991. E-bogen er en ny udgivelse af samme bog, bare på et andet medie.

Under samtale med Mogens Bendixsen´s efterkommer, er vi blevet enige om at, hvis de har arvet rettigheden til bogen, så har de ingen indvændinger til udgivlsen af E-bogen. Den klare aftale at der ikke skal tjenes penge på denne E-bog, med andre ord bogen skal være gratis da den er en del at den danske kulturav.

Handler om den første retssag omkring børnemishandling i Danmark.
sagen opstår i år 1930.

Bogen Lille Hans er en dokumentar omkring sagen.
Bogen er udgivet på tryk i år 1991
E-bogen er en genudgivelse af samme bog, bare på et andet medie.

Der blev skrevet meget i 1930 og 1931 om den første retssag omkring børnemishandling i Danmark.
Sagen opstår i år 1930, og strækker sig ind i år 1931.

Jeg har fundet nogle avisudklip fra den tid.

Hvem står bag denne side


Siden er lavet at Thomas Dokkedahl Smeltvig Pedersen.
Bogen handler om min morfar Hans Smeltvig Hansen.
E-bogen er en genudgivelse af samme bog.